Kartläggning: Vänsterliberal lutning i Godmorgon Världen fortsätter efter valet
Efter valet fortsätter Sveriges Radios veckomagasin Godmorgon Världen att ha en överrepresentation från vänsterliberalt håll i sin veckopanel. Och flitigaste paneldeltagaren är socialist.
![Göran Greider har varit gäst två gånger under hösten. Foto: Frankie Foughanthin Göran Greider har varit gäst två gånger under hösten. Foto: Frankie Foughanthin](https://substackcdn.com/image/fetch/w_1456,c_limit,f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fbucketeer-e05bbc84-baa3-437e-9518-adb32be77984.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Fedf5dede-bf56-4d71-bdc4-67daa2be2b38_622x350.jpeg)
Aktualitetsprogrammet Godmorgon Världen är Sveriges Radios två timmar långa flaggskeppsprogram under helgerna. Ett veckomagasin med fördjupningar, analyser och kommentarer. Ett stående inslag är den tremannapanel med ledarskribenter eller politiska redaktörer som under programmets första timme kommenterar några av de största nyheterna från veckan som gått – “current events”.
Men panelen har inte varit politiskt balanserad. Något man upprepade gånger fått stenhård kritik för.
Tidigare kartläggningar, dels två jag själv gjort för Nyheter Idag (2019 och 2020), samt en som Sveriges Radios mediegranskande magasin Medierna gjorde 2021, har visat på överrepresentation för socialistiska/socialdemokratiska och liberala debattörer samt en kraftig underrepresentation för SD-märkta eller högerkonservativa.
Vid tidigare mätningar har dominansen för ledarskribenter från vänster och liberalt håll varit bedövande – över 80 procent.
Efter valet har panelen fått en liten förflyttning. Men fortfarande lutar panelen kraftigt.
Sammanfattningsvis
• Totalt har panelen haft 45 deltagare efter valet fram till nyår.
• 22 (47 procent) av panelisterna har haft en vänsterprofil. I valet fick S-V-MP 42,2 procent. Överrepresentation.
• 12 (26 procent) har varit liberaler*. I valet fick C+L 11,3 procent. Kraftig överrepresentation.
• 13 (28 procent) har varit liberalkonservativa/moderata. I valet fick M+KD 24,4 procent. Överrepresentation.
• 0 av panelisterna kan betecknas som sverigedemokratiska eller SD-nära. I valet fick SD 20,5 procent. Kraftig underrepresentation.
• Svenska Dagbladet (8 gånger) har varit med flest gånger, följt av Expressen (6), ETC (4) och Arbetet (4).
• Stockholm är överrepresenterat i panelen. 32 (71 procent) av paneldeltagarna har kommit från redaktioner med säte i huvudstaden. Samtidigt bor bara 23 procent av Sveriges invånare i Stockholm eller dess grannkommuner.
*Borås Tidning, BT, kallar sig själv för moderat. I Godmorgon Världen har man representerats av Kajsa Kettil som även skriver (migrationsliberalt) för centerpartistiska Norra Skåne. Borås Tidning har också profilerat sig med skribenter med vänsterliberal och/eller migrationsliberal profil som medieprofessorn och migrationsdebattören Jesper Strömbäck och polisen Nadim Ghazale. På ledarplats har man också flera gånger (1, 2) mycket hårt kritiserat Tidöavtalet.Därför klassas BT och Kajsa Kettil som liberal i denna kartläggning.
Göran Greider omsprungen
Tidigare har Dala-Demokratens/ETC (fristående socialdemokratisk/rödgrön) ledarskribent Göran Greider varit den flitigast förekommande paneldeltagaren. Men under hösten har Greider – som medverkat två gånger – fått se sig omsprungen av Leonidas Aretakis, chefredaktör på den lilla socialistiska tidningen Flamman (uppgiven upplaga 3 400 exemplar) och Olov Abrahamsson, NSD (socialdemokratisk), båda tre gånger.
Hur bemöter Godmorgon Världen kritiken?
Godmorgon Världen bestrider att panelen skulle vara vinklad. Programmets publiceringschef Anna Holm har tidigare sagt till Medierna att man (i maj 2021) räknade in Centerpartiet och Liberalerna till högersidan – vilket skulle ge en balans på 50-50.
Den analysen får närmast räknas som ett utslag av tillfällig(?) politisk analfabetism från Godmorgon Världen-redaktionen – vid det tillfället var nämligen Centerpartiet och Liberalerna en del av Stefan Löfvens regeringsunderlag via Januariavtalet (avslutades i juli 2021).
I intervjun med Medierna säger Anna Holm att man även beaktar könsuppdelningen och fördelningen mellan stad och land.
– Det är liksom många parametrar som väger in här i hur de här paneldeltagarna väljs ut helt enkelt, säger hon.
Kommentar
Några saker sticker ut i kartläggningen av Godmorgon Världen-panelen. Den kraftiga överrepresentationen av liberaler är en. Den totala frånvaron av SD-nära röster är en annan.
Drygt 10 procent röstade på partier som betecknar sig som liberala. Men över 25 procent av panelisterna kommer från liberala redaktioner. Det är inte balanserat.
Att det sedan valet helt saknats någon panelist från en redaktion som politiskt stått nära Sveriges näst största parti Sverigedemokraterna är naturligtvis också anmärkningsvärt och ett totalt misslyckande för Godmorgon Världen-redaktionen om man har en ambition att spegla den politiska sammansättningen i riksdagen. Mer om det längre ner.
En tredje är att redaktioner långt till vänster på det politiska spektrat under många år varit representerade i panelen. Under hösten socialistiska Flamman. I mina tidigare granskningar har även den radikala syndikalistiska Arbetaren ofta varit inbjuden. Några motsvarande panelister från “andra sidan” på det politiska spektrat saknas.
Något säger mig att den gamle libertarianen, Morgonpostens Boris Benulic, inte direkt finns på schemat för panelen de kommande veckorna.
En fjärde är obalansen mellan stad och land, eller snarare mellan Stockholm och övriga landet. I Sveriges Radios värld är uppenbarligen inte Göteborg Sveriges framsida (noll panelister under den mätta perioden). Inte så gôtt, för att tala Glenn Hysén.
En femte spaning, och det är kanske det mest slående, är den totala frånvaron av opinionsbildare och kommentatorer utanför de traditionella mediehusen.
Där hittar man idag både konservativa/högerliberala opinionsbildare och röster till vänster. I många fall med större lyssnar- eller läsarskara än vad de nuvarande panelisterna har.
Att bjuda in panelister utan att nödvändigtvis ha som krav att de ska vara knutna till en redaktion görs redan av exempelvis Kvartal. Så det är inte rocket science.
Det skulle också lösa Godmorgon Världens “SD-problem” – att hitta flera olika kommentatorer som delar mycket av SD:s världsanalys men som inte är knutna till partiet.
Framtiden
Det är bara en tidsfråga innan Godmorgon Världen börjar fylla panelen med opinionsbildare utanför de traditionella mediehusen. Men däremot är det mer tveksamt om man någonsin kommer att erkänna att det varit en sned balans i panelen.
Historiskt har Sveriges Radio nämligen haft förtvivlat svårt att erkänna när man gör fel.
Det har till och med funnits en uttalad strategi – som tas upp i interna utbildningar –att man ska bestrida alla anmälningar till Granskningsnämnden och aldrig erkänna att man gjort fel – oavsett om anmälningen har fog eller ej.