KT McFarland: Använd Reagans strategi mot Putin
Öka den amerikanska produktionen av olja och gas. Då kan USA och västvärlden knäcka Putin och Ryssland permanent. Det säger KT McFarland, säkerhetspolitisk expert och tidigare medarbetare till Reagan.
Det säger den amerikanska säkerhetspolitiska kommentatorn KT – Kathleen Troia – McFarland. Hon jobbade under en kort tid som vice nationell säkerhetsrådgivare åt Donald Trump. Men hon är framförallt mest känd för sina år som rådgivare åt Richard Nixons utrikesminister Henry Kissinger och som en del av Ronald Reagans administration på 1980-talet.
KT McFarland har under lång tid följt Ryssland och Sovjetunionen dessförinnan. Jag ringer upp henne en vecka efter att Vladimir Putin skramlat med kärnvapenhot i samband med att Ryssland genomförde en olaglig och ej erkänd annektering av fyra områden i östra Ukraina. Hon menar att Rysslands skäl för att spränga Nordstream 1 och 2 delvis handlade om driva upp olje- och gaspriset.
– Jag menar också att det handlar om att [Putin] skickar en varning till de europeiska länderna. Det ligger en massa kommunikationskablar nära Nordstream. Om ryssarna visar att man kan förstöra Nordstream 1 och 2 så visar man att man också kan sabotera kommunikationsledningarna.
Det vanliga argumentet mot att det skulle vara ryssarna är varför de skulle spränga sin egen gasledning. Hur svarar du på det?
– Nummer ett: [Gasledningarna] var inte i drift (det fanns gas i ledningarna för att uppehålla tryck). De levererade inte gas till Europa. Nordstream 2 startades aldrig och Nordstream 1 var redan stängd på grund av “tekniska problem”. Sedan har européerna gjort det väldigt klart att man inte vill ha rysk olja och gas i framtiden, säger KT McFarland och fortsätter:
– Så inte bara var ledningarna ur drift. Det var inte särskilt troligt att de någonsin skulle tas i drift. Så det var en förlust, uppoffring, som Ryssland var beredd att ta.
Sabotaget av ledningarna blir en del i Putins propaganda, delvis internationellt. Men framförallt gentemot den egna befolkningen säger KT McFarland.
– Ryssland anklagar USA för sabotaget och efter det har Putin vänt sig till det ryska folket med budskapet: “Vad var det jag sa, det är Väst, det är Nato, det är Europa och USA som försöker att attackera Ryssland”. Det är hela det rättfärdigandet som han gett för kriget mot Ukraina. Eftersom Putin kontrollerar statlig media är det den enda version som det ryska folket fått.
En allt mer desperat Putin
Nyligen meddelade ryska myndigheter att minst 300 000 ryssar skulle kallas in till en partiell mobilisering för att kriga i Ukraina. Hittills är det mest män boende på landsbygden och i minoritetsområden som kallats in för att kriga i Ukraina. Men den här gången kan även den vanlige ryssen i de större städerna bli aktuell. Därför behöver Putin ytterligare fylla på med argument och rättfärdiganden menar KT McFarland.
I slutet av september hölls skenomröstningar i fyra av Ukrainas östra oblaster, län. Strax därefter annonserade Putin att Ryssland – illegitimt – annekterat området.
Du sade nyligen i [en radiotalkshow] att omröstningarna och annekteringen var tecken på att Putin blir allt mer desperat. Kan du utveckla?
– Det är uppenbart att hans invasion av Ukraina misslyckats. Från början var det tänkt att ta mindre än en vecka. Ryska trupper skulle gå in i Ukraina, det ukrainska styret skulle kollapsa, Zelensky skulle fly och Putin skulle kunna installera en prorysk marionettregim.
– Men det har uppenbarligen inte lyckats. De ryska styrkorna har misslyckats med att hålla några städer eller områden av större betydelse. Vid det här laget så är det ukrainarna som har initiativet, säger KT McFarland som menar att Ukraina har stridit bättre än någon på förhand kunnat ana. Men dessutom:
– Den ryska armén har presterat mycket sämre och haft en mycket lägre kapacitet än vad man tidigare trott.
Konsekvenserna för Putin är inte bara att han kört fast i Ukraina. KT McFarland menar att invasionen har galvaniserat Nato och Europa.
– Dessutom har du länder som Sverige och Finland som nu vill bli medlemmar i Nato. Det är ett misslyckande för Putin, säger hon.
På 1970-talet studerade hon under flera år de kommunistiska diktaturerna Sovjetunionen och Kina. Senare under Reaganåren jobbade hon under dennes försvarsminister Caspar Weinberger.
Hur man besegrar Ryssland
Nyckeln till att långsiktigt besegra Ryssland och Putin finns i att lösa den pågående energikrisen enligt KT McFarland.
– Europa, och särskilt Tyskland, kommer att få en väldigt tuff vinter. Med inflation och recession och kanske även planerade strömavbrott, säger hon.
Väst har själva försatt sig i situationen genom en naiv och kortsiktig energipolitik enligt KT McFarland. Hon ser till sitt eget land USA.
– Eftersom att USA:s president Joe Biden stoppar och motarbetar den amerikanska fossilbränsleindustrin så är USA inte längre självförsörjande när det gäller energi. Vi måste importera. Det driver i sin tur upp priset på gas och olja.
Angela Merkel och den ryska utpressningen
I Europa har länderna – trots varningar – gjort sig beroende av Ryssland.
– [Tysklands dåvarande förbundskansler] Angela Merkel var av uppfattningen att man skulle ha en gemensam ekonomisk relation med Ryssland och att ryssarna därför inte skulle våga klippa gasen. Men det visade ju sig vara en felbedömning, säger KT McFarland luttrat.
Hon fortsätter:
– Om man förstår grundläggande marknadsprinciper så vet man att Ryssland kan minska mängden gas och ta ett mycket högre pris för den. Sedan kan man skylla på reparationer och stänga av ledningen. Ryssland får möjlighet till utpressning helt enkelt.
Priset kan åter komma att stiga efter att de oljeproducerande länderna i organisationen OPEC+ nyligen meddelat att man kommer minska produktionen av olja för att pressa upp priset.
Frackning
Men hur blev USA självförsörjande på olja och gas? Det var under Donald Trumps tid som president som frackningstekniken gjort att USA kunde öka sin inhemska oljeproduktion våldsamt.
– För bara två år sedan, mot slutet av Trumps tid, var vi ett land med nettoexport av olja.
När Joe Biden tillträdde genomförde han en rad åtgärder – bland annat en stängning av en stor oljeledning och begränsningar av frackning – som innebar att olje- och gasproduktionen minskat.
KT McFarland menar att om USA underlättar för frackning på bred front igen kommer det att inte bara göra att USA blir självförsörjande och Europa kan köpa sin olja därifrån.
Eftersom att den amerikanska oljan kan produceras till ett mycket lägre pris kan USA knäcka Ryssland ekonomiskt.
– Amerikanska oljebolag kan gå med vinst om priset på oljan ligger över 50-60 dollar per fat. I Ryssland, och även i Iran, så måste priset vara över 80-90, kanske 100 dollar per fat för att de ska kunna göra vinst, resonerar KT McFarland.
– Om USA skulle bli den dominerande energiproducenten i världen igen, eftersom att vi kan producera olja och gas billigare än någon annan, så skulle vi kunna få ner priset på olja och gas. Det skulle fullständigt knäcka länder som Ryssland och Iran.
– Ryssland har inte de ekonomiska resurserna att de klarar sig utan intäkterna från olja och gas. Skulle USA återigen satsa fullt ut på fossilt bränsle, ta bort alla “avspärrningstejper”, och istället uppmuntra produktion, då skulle det i praktiken ta bort Putins möjligheter att bedriva krig i Ukraina.
KT McFarland kallar olja och gas för “bryggbränslen”. Hon delar den allmänna uppfattningen om världen behöver göra sig oberoende av fossila bränslen.
– Men infrastrukturen för att göra det finns inte idag. Kanske om 10-15 år. Men vi kan ju inte sluta använda olja och gas omedelbart då våra länders ekonomier bygger på att de används.
KT McFarland återvänder flera gånger under intervjun till det säkerhetspolitiska perspektivet på olja och gas.
– Om vi kan producera det billigt så kan vi knäcka våra fiender ekonomiskt.
KT McFarland föreslog nyligen att USA borde driva på för förhandlingar mellan Ukraina och Ryssland.
Kan man lita på Putin?
– Inte alls. Men om man gör som jag beskrivit, genom att USA återstartar sin olje- och gasproduktion fullt ut, så kommer Putin aldrig mer att kunna få ett pris på olja per fat på över 80 dollar.
KT McFarland föreslår att man använder de principer Ronald Reagans använde mot Sovjetunionen för att bekämpa Putin och Ryssland.
– Sättet som USA vann det Kalla kriget var inte genom militärt krig eller genom att hota med kärnvapen. Det var istället genom att knäcka Sovjet ekonomiskt och genom att krossa dem teknologiskt, säger KT McFarland.
Hennes vision är att det blir ett avtal om eldupphör mellan Ukraina och Ryssland. Därefter skulle Ryssland fås ner på knä ekonomiskt.
– Om man får till ett eldupphör så skulle västländer skynda in i Ukraina för att återuppbygga landet. Inom fem år efter uppbyggnaden skulle Ukraina vara fullt integrerat ekonomiskt med Europa.
Men hur ser du på risken att Tyskland och Ungern och andra länder Italien skulle börja köpa rysk gas igen om det blir ett eldupphör?
– På det sätt jag beskrivit det, genom att USA producerar gas och olja som är billigare, så kommer inte de länderna behöva rysk gas. Det kommer också innebära att inget land i världen vill investera i Ryssland, landet fortsätter att vara paria.
KT McFarland menar att om man stryper den ryska ekonomin så kommer Ryssland helt enkelt inte att ha råd att attackera Ukraina.
Vladimir Putins tal om kärnvapen är förmodligen en bluff säger hon. Men det måste ändå tas på allvar.
– Det är väl 99 procent chans att det är en bluff. Men jag är bekymrad över Putins personliga höga insatser i det som händer. Han förstår ju att han inte kommer överleva hemma i Ryssland om det ser ut som han ger upp villkorslöst.
Ronald Reagan och styrka
KT McFarland beskriver hur Ronald Reagan och hon och de andra inom Reaganadministrationen resonerade kring styrka. Begreppet “fred genom styrka”, att fred uppnås genom att vara starkare än din motståndare, är något som intimt förknippas med Ronald Reagan.
– Styrka innefattade inte enbart militär styrka. Det var även ekonomisk styrka. Det var teknologisk styrka, det vara styrka genom allianser. Det handlade om en moralisk styrka av att man gjorde det rätta.
– Det vi förstod då under Reaganåren var USA ska agera utifrån sina styrkor. Inte där man är som svagast. Och vad var vår främsta styrka? Jo, vi hade ett massivt försprång teknologiskt. Vi hade också en mycket, mycket starkare ekonomi. Särskilt under president Reagans tid.
– Det Reagan förstod var att Sovjet till slut skulle kollapsa och att hans uppgift var att se till att det gick snabbare.
Varför talas det inte mer idag om hur Ronald Reagan agerade mot Sovjetunionen när man diskuterar strategier mot Putin och Ryssland?
– Det måste du fråga Joe Bidens administration, säger KT McFarland.
Hon listar sina “Reaganprinciper” för att knäcka Putin och Ryssland:
Fixa den amerikanska ekonomin. USA gick in i en period med stark ekonomisk tillväxt efter att Reagan tillträtt med sänkta skatter och avregleringar.
President Reagan ökade kraftigt satsningen på forskning och utveckling. Delvis på grund av den militära rustningen. Det gjorde USA teknologiskt överlägsna.
Se till att Ryssland stängs av från det internationella banksystemet och förhindra att Ryssland köper teknisk utveckling.
Förstå oljan och gasens betydelse för Ryssland.
– President Reagan förstod att Ryssland inte skulle klara sig om inte oljepriserna var höga. Så Reagan övertalade Saudiarabien att börja pumpa mer olja. Man förklarade för saudierna att det var i deras intresse att göra det och att de skulle ha amerikansk vänskap i generationer, säger KT McFarland.
– Skillnaden idag är att vi inte behöver be Saudiarabien utan att vi kan öka vår egen produktion, säger hon.